lauantai 30. toukokuuta 2015

Pidättekö oluesta?

Täällä Baijerissa juodaan olutta. Usein ja paljon. Jo vuonna 1516 puhtausmääräykseen kirjattiin, että olutta pantaessa saa käyttää ainoastaan vettä, ohraa ja humalaa. Nynnyvuoren isäntä saa kertoa oluen panosta jossain tulevassa tekstissä enemmän, hänellä nimittäin alkaa olla jo ensimmäisen käden tietoa asiasta. Joka tapauksessa olut on Baijerin kansallisjuoma, ja "joten kuten" mekin olemme kyenneet janomme sammuttamaan maistellen erilaisia oluita matkan varrella.

Joka vuosi nämä paikalliset frankit odottavat tiettyä, 5. vuodenajaksikin kutsuttua ajankohtaa, kuin kuuta nousevaa. (Miksi nousevaa kuuta on muuten odotettu? No, se on sivuseikka.). Kyseessä on tietenkin Erlanger Bergkirchweih, eli "der Berg" tai frankkilaisittain "der Berch". En oikein tiedä, miten Kirchweih, tai lyhyemmin "Kerwa" kääntyy suomeksi, mutta käytännössä se kai tarkoittaa vain juhlaa. Näitä juhlia järjestetään näin kesäaikaan ihan joka kylässä ja kaupungissa, mutta "Berch" on varmaankin kaikista odotetuin tapahtuma, päätellen vuosittaisesta yli miljoonan ylittävästä kävijämäärästä. "Vuorella" vietetään 12 päivää syöden, juoden, juhlien, juoden, laulaen, juoden, huvipuistolaitteissa käyden, juoden, juoden...

DFG:llä (Deutsch-Finnische Gesellschaft) oli kantapöytä Berchissä.
 
Berch sai alkunsa jo vuonna 1755, kun kaupunki päätti järjestää helluntaimarkkinat. Tänä vuonna juhlitaan jo 260. kertaa, vaikka väliin mahtuukin joitakin vuosia sattuneesta syystä, jolloin vuorelle ei olla kokoonnuttu. Kuuleman mukaan aikoinaan Erlangenin yliopiston opiskelijoille myönnettiin kevätloma Berchin aikaan, koska humaltuneiden nuorten opiskelusta ei tullut mitään, mutta nykyään jokainen saa kaiketi enää yhden päivän virallisen Berch-vapaan. Käytännössä monet työssäkävijätkin ottavat tuohon aikaan lomaa, ja oikeasti vaeltavat vuorelle joka päivä! Vaikka lomaa ei olisikaan, vuorelle on silti päästävä. (Ja aamulla töihin...). Todellista ammattilaisten hommaa.

Kyseessä ei ole siis kuitenkaan mikään vuori sanan varsinaisessa merkityksessä, vaan Erlangenin kaupungissa sijaitseva mäennyppylä, jossa paikalliset panimot tarjoilevat maaliskuussa pantua, erityistä Märzen-olutta kellareistaan tai olutteltoistaan. Saatat ehkä ihmetellä, jos miehesi hoipertelee tukevassa humalassa kotiin vuorella vietetyn illan jälkeen ja väittää kirkkain silmin ottaneensa vain pari-kolme olutta. Ottaen huomioon kuitenkin oluen koon (1 Mass = 1 litra) ja vahvuuden (6-7 % Märzen-olutta), voi miehen ainakin armahtaa valehtelusta, mutta hoipertelusta voi kyllä hieman pahoittaa mielensä vaikka ihan tavan vuoksi :).Totta puhuen, Berch on todella hauska juhla! Porukkaa on kuin Villen pipossa parhaina päivinä (kaustislaiset tietävät, mistä puhun), nahkahousu- ja Dirndl-kavalkaadi on värikästä, välillä seistään pöydillä ja lauletaan juomalauluja ja tietysti kippistellään naapuripöydänkin seurueen kanssa. Istumapaikkaa voi olla vaikea löytää, koska oluen ystäviä on liikkeellä enemmän kuin tarpeeksi, mutta eipä sillä niin väliä ole, missä sitä oluttaan siemailee - anniskelualueen rajat täällä kun on muutenkin käsite, jota ei ole olemassa. Vaikka olutta kuluu reippaasti, ja porukka tietysti myös humaltuu, ei kyseessä ole kuitenkaan millään tapaa örvellysjuhla. Teltat sulkevat ovensa klo 23 ja sen jälkeen siirrytään siivosti joko jatkoille tai kotimatkalle. Mitään nakkikioskitappeluita tai puskaan oksentamisia ei näillä juhlilla taida esiintyä.


Berchin oluet menivät parempiin suihin ennen kuvan ottoa, tässä kuvituskuvaksi oluet Bambergista maailman kuuluisimmasta savuolutpanimosta.
Seuraavan kerran, kun siis pohdit, että "olisipa hienoa käydä Oktoberfesteillä", unohda se ja suunnittele lomasi toukokuulle! Oktoberfesteillä emme itse (vielä) ole käyneet, mutta kukaan paikallisista ei ole sinne menoa suositellut, koska kyseessä on massaturistitapahtuma ja hinnatkin ovat joka puolella Müncheniä sen mukaiset. Berchissä yksi Mass maksaa 8,50, ja kylkiäiseksi saa vaikka täytetyn Brezen parilla eurolla. Ja yksin ei tarvitse sen oluensa ja rinkelinsä kanssa pöydän nurkassa jurottaa, seuraa saa varmasti! (Varsinkin suomalainen naisporukka :D).
  
Prost! Kippis!

T. Nynnyvuoren blondit (Hippu ei valitettavasti päässyt vuorelle mukaan, koirille sopiva tapahtuma Berch ei kuitenkaan ole).


       

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti