keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Kyllähän suomalainen nyt saunoa osaa!

Kävin erään suomalaisen kaverini kanssa maanantaina kylpylässä. Oli Pfingsmontag (helluntaimaanantai) eli täällä vapaapäivä, ja kylpylä oli aika täynnä. Täällä on jo hyvin kesäinen sää, kaikkialla on todella vihreää ja tämä aika muistuttaa paljon suomalaista juhannusta. Siispä päätimme tietenkin mennä juhannussaunaan!

Tässä kylpylässä oli todella iso ja hauskasti toteutettu baijerilainen saunakylä! Kylässä oli ainakin 10 erilaista saunaa, joissa sitten tietyillä kellonlyömillä paikalle saapuu löylynheittäjä. Itsehän ei löylyä saa heittää.

Kuva osoitteesta: http://www.palm-beach.de/sauna-innenbereich.html
Kaverini oli katsonut etukäteen, että Banja-saunassa olisi tarjolla lähinnä suomalaista juhannussaunaa muistuttava löylynheitto-ohjelma (Aufguss). Löysimme tuon saunan, joka olikin jo ihan täynnä. Jäimme ulkopuolelle ihmettelemään jotain toista vaihtoehtoa, kun hattupäinen saunaukko tuli suosittelemaan meille naisille jotain hieman "lempeämpää" saunavaihtoehtoa, kyseinen Banja-sauna kun oli 100-asteinen ja paikkoja oli enää ylälauteella. No tästä sisuuntuneena möläytin, että mehän muuten ollaan Suomesta ja kyllä me saunoa osataan! Niinpä kipusimme sinne ylälauteelle sekasaunaan (juu, täälläkin ollaan saunassa alasti) odottelemaan löylynheittäjää.

Hattupäinen ukko tarjosi meille hattuansa, mutta mehän totesimme, ettei Suomessa mitään hattuja saunassa käytetä! Pian löylynheittäjä saapui ja selosti ohjelman. Ohjelmassa olisi kolme kierrosta, jokaisella kierroksella heitetään kolme kertaa löylyä. Selvä, antaa tulla vaan! Hattupäinen ukko muisti mainita suureen ääneen, että ylälauteella istuu suomalaisia ammattisaunojia...

Ensimmäinen kierros oli ihan ok. Löylynheittäjä kastoi vihdat (Birkenzweig) ämpäriin, heitti niistä vettä kiukaalle ja tämän jälkeen heilutteli vihtoja ympäri saunaa siten, että niistä roiskui vesipisaroita saunojien päälle. Todettiin, ettei Suomessa vihtoja ihan tähän tyyliin käytetä. Ylälauteella alkoi olla jo aika hikiset tunnelmat, kun toinen kierros alkoi. Löyly nipisteli jo aika kovaa olkapäistä ja korvista. Olisikohan se hattu sittenkin ollut hyvä idea...Kolmas kierros olikin sitten jo ihan tuskaa! Saunassa oli todella kuuma!!! Ylälauteella oli varsin tukalaa istua, kun tuntui siltä, että nahka todella palaa! Ikinä suomalaisessa saunassa ei ole kyllä tuntunut noin pahalta! Enkä ymmärtänyt ollenkaan, mikä idea sillä vihdan roiskuttamisella oli?! Kuumat pisarat siitä vihdasta ne vasta inhottavalta kärähtäneellä iholla tuntuivatkin!

Kun tuo kolmas kierros oli ohi, syöksyimme ulos saunasta ja mehutarjoilun jälkeen suoraan läheiseen viileään altaaseen. Hattupäinen ukko hieman naureskeli meille. Seuraavalla kierroksella ohjelmassa olisi ollut "Massage" näillä koivuvihdoilla, mutta emme todellakaan kyenneet enää palaamaan saunaan. Ihoa ja korvia kuumotti niin paljon, että tuntui siltä kuin se kuoriutuisi pois. Siispä noloina jäimme altaaseen viilentymään, kun toiset jatkoivat löylynheittoa. Puolustuksena täytyy kyllä sanoa, että kyseessä ei ollut suomalainen vaan venäläinen sauna JA me olimme ainoat naiset ylälauteella!!!

Siirryimme sitten altaasta vielä lämmittelemään ja rauhoittumaan toiseen, vähän isompaan ja vain 90 asteiseen saunaan. Eiköhän sielläkin sitten alkanut löylyohjelma, ja sama ällöttävä hattupäinen ukko kuulutti kovaan ääneen, että saunassa on suomalaisia naisia! Noloa...Onneksi tässä saunassa löyly ei ollut yhtä tujakkaa. Saunassa soi musiikki ja lauteilta valittiin kolme riuskaa nuorta miestä ohjelmanumeroon. Jokaiselle annettiin iso tuoppi täynnä vettä, ja miesten piti kannatella tuoppia suoralla kädellä samalla, kun löylyä lisättiin. Kyseessä oli siis jonkun sorttinen miehuuskoe. Kaikkea sitä keksitäänkin...:D

Olipahan kokemus, mutta kyllä minä silti edelleen arvostan ja kaipaan suomalaista mökkisaunaa! Maailman paras sauna on vanhempieni rantasauna Pihtiputaalla Kolima-järven rannalla. Mikään ei ole parempi tunne kuin se, että saunoo lempeissä löylyissä ja sen jälkeen pulahtaa puhtaaseen järviveteen uimaan. Ehkä tähän yhdistettynä vielä kylmä (saksalainen) olut...Kesälomalla sitten...huoh.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti