keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Wien

Grüss Dich!

Meillä on maaliskuulla suunnitteilla matka valtameren toiselle puolelle, ja lippuja varatessamme hoksasimme tarkistaa passien voimassaoloajat. Jannen passi oli menossa vanhaksi, joten meidän oli "ihan pakko" tehdä pidennetty viikonloppureissu Wieniin ja siellä Suomen suurlähetystöstä uusimaan passia. (Toki vaihtoehtoina olisi ollut myös lentää Helsinkiin, tai täällä Keski-Euroopassa Berliiniin tai Berniin.).

Saimme edulliset lennot ja hotellin suoraan Nürnbergistä, joten ehdimme lomailla Wienissä jopa perjantaista maanantaihin.  Perjantaiksi oli luvassa oikein kurjaa keliä räntäsateineen kaikkineen, joten olimme fiksusti varustautuneet kylpylävermeillä. Suuntasimme perjantaiksi siis Therme Wieniin, joka valittiin viime vuonna muuten Euroopan parhaimmaksi terveyskylpyläksi. Eikä ihme! Kaikkialla oli uskomattoman siistiä, altaita oli monenlaisia sisällä ja ulkona. Saunamaailmakin oli ihan mielenkiintoinen, siellä oli suomalaisen saunan lisäksi erilaisia höyrysaunoja eri tuoksuilla (esim. Lebkuchen!). Otimme 3 h lipun, ja se riitti meille kyllä hyvin. Saunamaailma maksoi erikseen, mutta silti kahdelta hengeltä maksoimme yhteensä noin 50 euroa (pyyhevuokrineen). Keskellä päivää kylpylässä oli oikein rauhallista ja rentouttavaa aikuiseen makuun ;). Suosittelen!
Tämä kuva on kylpylän nettisivuilta, koska en viitsinyt tunkea meidän uutta digijärkkäriä bikineihin.
Perjantai-iltana kävimme vielä Wienin keskustassa sijaitsevassa meriakvaariossa. Siellä oli kaikenlaisia kaloja, käärmeitä ja hämähäkkejä yms. eksoottisia otuksia. Minullahan on aika paha rottafobia, ja nyt se todistetusti tuli laajennettua myös lentäviin rottiin - tiedättehän, lepakoihin. Pahaa aavistamattomina kuljimme kerroksesta toiseen, ja yksi kerros oli ikään kuin pieni tropiikki. Siellä lenteli jotain - luulin ensin niitä linnuiksi, mutta kun otukset osoittautuivat lepakoiksi, sain lievähkön paniikkikohtauksen. Niitä oli paljon! Ja ne lensivät niin läheltä, että tukka meinasi lähteä mukana! Suosittelen akvaariota kyllä, mutta varokaa noita lepakkoja. Älkääkä uskoko kylttejä, joiden mukaan ne ovat hedelmänsyöjälepakkoja. Oikeasti ne olivat verenhimoisia ja yrittivät raadella korvat ja nenät ihmisten päästä...(vielä seuraavanakin iltana kauhistelin, miksei kukaan muu pelännyt niitä lentäviä "lagottoja"..taisi mennä jo vähän väsymyksen puolelle).Lauantaina ja sunnuntaina paistoi aurinko, joten oikeastaan käytimme päivät vain kaupungilla kuljeskeluun ja ihmettelyyn. Jokaisella nurkalla on vähintään kahvila, mutta erilaisia ja eri hintaisia ravintoloitakin on joka puolella. Wien on todella kaunis kaupunki, ja turvallisen oloinen myöskin, vaikka onkin 1,7 miljoonan asukkaan suurkaupunki. Meillä oli käytössämme Wien Card, jolla sai ilmaiseksi käyttää julkista liikennettä ja sai alennusta moniin museoihin. Sodankäynnin historiasta kertova museo oli erityisen hyvä..siellä oli lämmin...mukavat penkit ja videolta tuli tasaisen paksua itävallan saksaa...sopiva paikka ottaa iltapäivätorkut. Siis jos joku nyt niin hävyttömästi päättäisi käyttäytyä.

Wienissä on jo vuonna 1500-luvulla perustettu espanjalainen ratsastuskoulu, jossa jalostetaan lipizzanhevosia. (Ks. matkamme Sloveniaan elokuussa)

Hofburgin keisarillinen palatsi, kuuluisan Habsburgin suvun hallitsijoiden residenssi.

Naschmarkt. Hauska, kauppatorin tyylinen katu, josta sai ostaa pientö syötävää kojuista. Meni tosin kiinni jo klo 18!
Tuo Hofburgin palatsi oli mielenkiintoinen kohde (samoin kuin varmaan myös Schönbrunnin linna, jossa ei käyty sisällä ollenkaan), jossa esiteltiin muun muassa palvotun keisarinna Elisabethin, "Sissin" elämää. Sissi taisi olla jonkinsortin sen ajan pissis, sillä hän oli loputtoman kiinnostunut omasta ulkonäöstään. Tarina kertoo, että Sissin palvelija kampasi hänen hiuksiaan joka aamu 3 tuntia, ja sillä aikaa Sissi opiskeli kieliä. Hän myös oli pakkomielteinen omasta painostaan, ja 1800-luvun naiselle epätyypilliseen tapaan huolehti kunnostaan jumppaamalla omassa makuuhuoneessaan joka päivä. Oikeasti hän ei ollut aikanaan kovinkaan suosittu kansan keskuudessa, sillä hän ei koskaan tottunut keisarinnan ylelliseen elämään Wienissä, matkusteli paljon eikä oikeastaan välittänyt lapsistaan.

Ai niin, Wienistä ja Itävallasta täytyy vielä mainita, että ravintoloissa ja kahviloissa saa aika yleisesti tupakoida. Joissakin ravintoloissa on erikseen tilat tupakoitsijoille. Tuntuu, että siitä olisi jo ikuisuus, kun Suomessa vielä sai polttaa sisätiloissa. Ei todellakaan ole kovin mukavaa mennä kahvilaan tai syömään, jos viereisessä pöydässä käryää savuke ketjussa ja itse haisee sen jälkeen seuraavana aamunakin vanhalta tuhkakupilta.

Tupakka-asiaa lukuunottamatta Wien oli mukava kaupunki, ja menee ehdottomasti "tullaan tänne joskus uudestaan" -listalle. Mutta sitä ennen pitää käydä vielä monessa muussa paikassa :).

Kevättä ja lämpöä malttamattomasti jo odotellen!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti